Wednesday, 3 August 2016

KARIPAP PUSING KAK JAH

KARIPAP PUSING 
(KAK JAH)
Assalamualaikum,,

Hari ini saya nak kongsikan resepi karipap pusing Kak Jah yang sangat sedap! Bukan sahaja intinya yang enak malahan pastrynya juga sedak, enak dan rapuh. Pastrynya juga mudah untuk klim dan bila sejuk pun ia masih rapuh lagi.





 Bahan-bahan
    ( A )
  •     3 cawan tepung gandung
  •          ½ cawan margerin
  •     1 sudu teh garam
  •      ½ cawan – ¾ cawan air sejuk (peti ais)

    ( B )
  •     1½ cawan tepung gandung
  •     ½ cawan margerin

Peralatan
  •     Mangkuk
  •     Cawan
  •     Sudu teh
  •     Pisau

Kaedah
Masukkan doh A kecuali air ke dalam mangkuk. Gaul dan ramas sehingga jadi serbuk. Selepas itu, tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh lembut dan licin. Bahagikan kepada empat bahagian. Manakala masukkan doh B ke dalam mangkuk berasingan dan uli sehingga menjadi doh licin. Bahagikan kepada beberapa bahagian. Selepas itu, bulatkan kedua-dua jenis doh. Canaikan doh A dan isikan dengan bebola doh  B dan gulung kemas. Canai sekali lagi (doh menjadi panjang). Gulung sekali lagi kea rah bujur agar gulungan menjadi pendek. Potong guna pisau yang bermata bergaji setebal 1 cm. Canaikan dan terbalikkan. Isikan inti secukupnya. Akhirnya kelim karipap seperti biasa. Masukkan ke dalam freezon. 

" Rasa sekali pasti nak lagi"
Sekian.



No comments:

Post a Comment