KARIPAP PUSING
(KAK JAH)
Assalamualaikum,,
Hari ini saya nak kongsikan resepi karipap pusing Kak Jah yang sangat sedap! Bukan sahaja intinya yang enak malahan pastrynya juga sedak, enak dan rapuh. Pastrynya juga mudah untuk klim dan bila sejuk pun ia masih rapuh lagi.
Hari ini saya nak kongsikan resepi karipap pusing Kak Jah yang sangat sedap! Bukan sahaja intinya yang enak malahan pastrynya juga sedak, enak dan rapuh. Pastrynya juga mudah untuk klim dan bila sejuk pun ia masih rapuh lagi.
Bahan-bahan
( A )
- 3 cawan tepung gandung
- ½ cawan margerin
- 1 sudu teh garam
- ½ cawan – ¾ cawan air sejuk (peti ais)
( B )
- 1½ cawan tepung gandung
- ½ cawan margerin
Peralatan
- Mangkuk
- Cawan
- Sudu teh
- Pisau
Kaedah
Masukkan doh A kecuali
air ke dalam mangkuk. Gaul dan ramas sehingga jadi serbuk. Selepas itu,
tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh lembut dan
licin. Bahagikan kepada empat bahagian. Manakala masukkan doh B ke dalam mangkuk berasingan dan uli
sehingga menjadi doh licin. Bahagikan kepada beberapa bahagian. Selepas itu,
bulatkan kedua-dua jenis doh. Canaikan doh A dan isikan dengan bebola doh B dan gulung kemas. Canai sekali lagi (doh
menjadi panjang). Gulung sekali lagi kea rah bujur agar gulungan menjadi
pendek. Potong guna pisau yang bermata bergaji setebal 1 cm. Canaikan dan
terbalikkan. Isikan inti secukupnya. Akhirnya kelim karipap seperti biasa.
Masukkan ke dalam freezon.
" Rasa sekali pasti nak lagi"Sekian.
No comments:
Post a Comment